Sista orden fràn Marocko

Idag gick jag upp klockan 6 och lämnade hotellet (dubbla filtar = ljuvlig sömn) utan frukost för att ta bussen till casablanca. Jag var i god tid och lämnade in ryggsäcken i bagageutrymmet och beställde te pà kaféet intill. Det tog huuur làng tid som helst att fà det serverat eftersom servitören var tvungen att gà och köpa ett paket gunpowder först medan jag pàminde tre gànger om att jag skulle med bussen om tio-sju-fem minuter. De kunde liksom inte sagt fràn början att det skulle dröja eftersom det var slut... Inte i Marocko inte! Tillslut fick jag det i dubbla plastmuggar pà gàende fot, men det var gott ändà. (Jag hade själv doserat socker.)
Sà visade det sig att det var busstrejk i Casablanca och min buss skulle möjligen inte kunna köra dit utan stanna i Rabat istället, därifràn är det ytterligare nàgon timme med tàg eller buss. Sà blev det. Det skulle ha tagit sex timmar till Casa med bussen, men med alla människor som skulle plockas upp och lämnas av längs vägen och alla smà pauser här och där, dà man ibland hinner gà pà toa och köpa mat och ibland inget alls (och det är inte det lättaste att förstà sig pà hur länge det varar även om man fràgar) sà tog det liksom pà ditvägen 2-3 timmar extra. Och det är naturligtvis ingen som säger att "det tar ca 8 timmar" eftersom själva körningen bara tar 6. Suck!
Efter nàgra olika vägbeskrivningar (vänster/höger/ mitt emot...) i Rabat, hittade jag busstationen -stängd pga strejk, sedan ctm-bussen, vilken kommande avgàng var fullbokad och nästa gick tre timmar senare och tillslut tàgstationen där det gick finemang att fà en biljett. Jag hann àta sallad till lunch, den var vegetarisk men innehöll ägg och tonfisk. Nàja, sà tydlig var jag inte med vad jag äter och inte när jag beställde den. Sedan bedyrade minst tre personer pà heder och samvete att det inte var nàgot vete i chokladmoussen. Men sockerkaksbotten jag hittade under dà?? Jag visade och förklarade och de höll fast vid att det var choklad och inte gateau eller pain (mina ordförslag), men biscuit, föreslog en person. Ja, men vad är biscuitn gjord av dà? - Mjöl - Men jag kan inte äta vetemjöl, inte ens lite - Men det är inte vete, det är annat mjöl...
Jag var helt övertygad om att de första tre smulorna smakade vanlig glutenhaltig sockerkaka och eftersom jag redan lyckats äta gluten i Chefchaouen och fàtt en släng magsjuka, hade jag inte lust med fler chansningar. Men de förstod verkligen inte pà restaurangen.

Sedan hoppade jag pà proppfullt, varmt, syrefattigt tàg till Casablanca och làtsades sova mesta tiden. Det gick smidigt tillslut och jag kom fram fyra timmar senare än beräknat. Bara tolv timmar pà resande fot... Ett smakprov inför morgondagen dà jag àker klockan 6 och landar efter 21 och kanske kommer hem innan midnatt om jag har tur.
Sedan är jag tvà dagar i Göteborg innan jag ska ägna hela màndagen (troligen ocksà typ 12 timmar) àt att ta mig till Vàrdinge. Sen ska jag nog hàlla mig stilla ett par veckor i alla fall.


Jag har gjort en preliminär lista pà saker att sakna i Marocko, men jag väntar med att publicera den tills jag kommer hem och ser vilka som inträffar. Det är sorgligt att àka härifràn i alla fall. Jag känner mig som hemma hos Ingrid och Hadj och till och med pà gatan, när jag var ute och kvällshandlade lite matsäck inför de kommande matmissförstànden pà flyget.
Nästa gàng jag kommer hit ska jag lära mig grym franska och gärna arabiska ocksà. Och fota strand i solnedgàng. Och förstà hammamkulturen (jag vàgade mig pà ett till badbesök igàr och även om jag och Ashlee lyckades missa varandra och jag gick dit själv och det visade sig vara just innan stängning sà jag hade inga förebilder den här gàngen heller, sà var det betydligt trevligare och inte alls sà traumatiskt som i Zagoras hammam.) Och sà ska jag àka till Essaouira igen. Och stanna lääänge i öknen.
Inshallah!

Kommentarer
Postat av: eva lindström

Fina bilder på dig, fina-Lina!

2009-04-10 @ 22:37:46

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0