Klint


Nyhamn
Grönt. Så stora äppelträden blivit. Jag frossar i trädgårdsbär. Solnedgång och havsluft. Gummistövlar. Jag älskar gummistövlar.

På motorcykeln bakom Ingemar. Mamma har gett mig tusen instruktioner. Hennes stövlar klämmer i tårna. Snart domnar de. Sedan börjar de värka. Vi pausar och Ingemar säger att finns det några sulor att ta ut? Det finns det och då känns det bättre. Det är roligt med motorcykelfärd. Jag är fartvinden. Är molnen.
Men jag är så trött, somnar nästan. När jag blundar för en sekund kommer drömbilder. Riktiga.
Dricker cola på båten; socker och koffein. Det hjälper lite. Sedan kramp i benen, men det gör inget, inte långt kvar nu.

Klint
Jag är ovanligt känslokall inför ankomsten. Jaha, liksom. Då var jag här igen. Det känns som igår(som det brukar göra). Men på ett ospännande sätt. Men kanske är det bara bra med minimala förväntningar.
Anne hjälper mig att sätta upp det stora tältet jag fått låna av centret. Där får plats många gäster. Jag får en madrass från en soffa - med fjädring i.
Umgås hela kvällen med Malin. Söta syster. Vi hittar en skuttig katt i cykelskjulet. Jag har fått låna Arons cykel. Den är jättefin, blå.

Två stora satser hummus gör jag i köket. Den med oliver och soltorkade tomater blev bäst. Basen var vita bönor eftersom kikärtorna tog slut. Kikärtor är liksom rätt viktigt bland hummusingredienserna, men det gick ju bra ändå - med ett kök fullt av baljväxter.

Ingrid träffar jag i kampingens kök. Precis sig lik och det är så roligt att hon är här. Cyklar till köpmannen med henne och Malin och passar på att gå på loppis också.

Lotus och Joakim kommer och sätter upp tält intill mitt. Katrine bor redan granne.

Katrine berättar om sitt spännande volontärarbete i Köpenhamn. Hon är en av dem som står fredsvakt utanför folketinget. Allt sedan danska soldater skickades till Afganistan för åtta årsedan har det stått någon där i tyst protest, varje dag. Fem pass per dag. Två personer per pass.
Katrine är också en av alla frivilliga som sörjer för 60 irakier hotade av utvisning som gömmer sig i en kyrka. Det krävs 30000 kronor varje vecka för att hålla dem med mat och mediciner och andra livsförnödenheter. De behöver också sovsäckar och kläder. Dessa pengar dras in med t.ex. stödkonserter. Det är också ett stort arbete att göra allmänheten, politiker och media uppmärksamma på situationen för att få den att förändras.
Det vimmlar när man kommer in i kyrkan, säger Katrine. Det ca 20 barn. Och de flesta flyktingarna är psykiskt ödelagda.

Det är morgonföredrag förstås och jag känner, som ofta senaste tiden, att jag hört allt förr. Efter att ha svävat iväg i min sömnbrist och obekväma stol kommer jag på mina tolkambitioner. Jag vill lära mig att tolka i framtiden, så i huvudet översätter jag varje mening från danska till svenska. Det går hyfsat bra, jag förstår så gott som allt men svenskan blir lite knasig och osammanhängande. Jag funderar på engelsk studiegrupp i veckan, för att lära mig att prata kosmologi även på engelska. det är svårare än man kan tro.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0