Hösten som försvann i en flytt

Och så har jag varit i Uppsala. Packat. Flyttat. Och börjat leva.

Uppsala är en bra höststad. Bebyggelsen matchar höstlöven. Utanför Gustav Vasas grav i domkyrkan står en sällsamt vacker kvinna blick stilla. Tänk att någon vågar gå klädd så, tänker jag och försöker låta bli att stirra. Läser flera hundra år gamla inskriptioner. Blick stilla står hon. Så stilla att hon inte är verklig. En Mariastaty, i moderna kläder inspirerade av gågna tider. Sjal, långkappa i kornblått. Bara Åsas garderob skulle innehålla något liknande. Bruna ögon av glas, hår, hud, otroligt verkligt. Hon gör ett djupt intryck i mitt väsen.

Och visst får vi ligga på soffan, sticka lite, prata, slappa, tipsa varandra om böcker och filmer, äta god mat och bara vara.

På väg söderut efter helgen som gått allt för snabbt, kör vi fel. Konstigt, jag minns inte alls den här tunneln. - Inte jag heller. - Är det rätt stockholmsförorter vi kör igenom? Ett stenkast eller två från Östersjön vänder vi om, utan några som helst tidsmarginaler för mitt avgående tåg kvar. Nu går det om två timmar, hur långt är det kvar? - Två timmar!....Nu är det bara 35 minuter kvar tills vi är i Jönköping! - Mitt tåg går om 36 minuter! Och jag hann! Med is i magen.


HÖSTLOV

Måndag: Jobb på skolan, ungefär 8 timmar plus två timmar resväg
Tisdag: Packa från morgon till kväll
Onsdag: Hämta nyckel i nya lägenheten. Köra smågrejer fram och tillbaka och packa in dem och ut dem ur hissar i 10 timmar. Sova i nya lägenheten.
Torsdag: Vakna i nya lägenheten med knallgula löv mot blå himmel utanför fönstret. Åka till Frölunda och städa gamla lägenheten till in på natten. Simon hjälpte såklart till. När han var färdig med badrummet städade jag i två timmar till där. När Simon tvättat fönstren tvättade jag dem en gång till.
Fredag: Förmiddag - städa lite till i gamla lägenheten. Besiktning. Eftermiddag - packa upp och ställa i ordning i nya lägenheten.
Lördag: Åka till Trollhättan, bära in möbler i flyttbil, åka till Kallebäck och bära in dem i lägenheten. Åka till Frölunda, bära in möbler i flyttbil, åka till Kallebäck och bära in dem i lägenheten.
Söndag: Skruva ihop möbler som plockats isär, packa upp och fixa så att det blir beboeligt inför stundande arbetsvecka.

Allt med förkylning och ruvande feber i kroppen, hållen i schack av en burk echinaceatabletter.Men visst är jag glad!

Jag njuter nu till fullo av en hop normala företeelser som förekommer i de flesta, åtminstone skandinaviska hem. Som att:

gå mellan olika rum
äta vid ett köksbord
sätta igång en diskmaskin
hacka grönsaker på arbetsbänken och välja vilken av de fyra plattorna jag vill tillaga dem på
göra en hel plåt med ugnsbakade rotfrukter
sova i egen säng i eget rum med dörr att stänga
ligga på soffan och slappna av
göra korsdrag
ha olika hyllor för olika typer av mat i kyl och frys (som rymmer både grönsaker och bröd och glass och kylklampar)
öppna balkongdörren och känna på vädret

Och vad gör det att brandvarnaren går igång när man rostar bröd, och att Boråssleden går precis förbi balkongen eller att vi bara fått igång internet i ett nätuttag och inte hittar något telefonjack i hela lägenheten? Eller att närmaste mataffären har ett bedrövligt utbud och dåliga öppettider och bussarna går som oftast var 15e minut?

Jag har faktiskt inte haft ett riktigt, fungerande hem sedan förra vintern.
Plötsligt kan jag andas igen. Fast att jag är trött.

Kommentarer
Postat av: Malin

Tycker om "Frölunda och städa gamla lägenheten till in på natten. Simon hjälpte såklart till. När han var färdig med badrummet städade jag i två timmar till där. När Simon tvättat fönstren tvättade jag dem en gång till." :Poch jag vill också ha en lägenhet där jag kan gå från rum till rum, och kunna välja viljen kokplata jag ska använda. och bättre kunna välja vilken mat som ska stå på vilken plats. Det går lite grann, men mer plats hade varit bättre. och framförallt vill jag kunna ha ett rum där jag kan använda mer än två väggar. Det känns som att jag bara har två väggar, men ett rum behöver väll fyra?

Att få plats med en soffa som man kan ligga och slappa i vore också underbart. jag är redo att hitta en ny lägenhet. Synd bara att den jag nyss blev erbjuden var för dyr. Letar vidare och hoppas på att nästa erbjudande kommer snart.

2009-11-14 @ 21:28:10
Postat av: Frida

Det där med att öppna balkongdörren och känna på vädret är otroligt viktig. Jag brukar öppna altandörren (förr balkongdörren) och lukta på natten innan jag går och lägger mig.

2009-11-14 @ 22:14:09
URL: http://www.fridaaberg.com
Postat av: Anna Hellsten

Hej Lina. Tack för kommentaren!Jag tror att vi kanske kommer att dela verkstad snart....

Eld kan du lära dig om på eldsjäl: www.eldsjal.org

Vet inte hur de har det med träffar i Göteborg nuförtiden, men kolla upp det!

Kram på rej :)

2009-11-15 @ 11:52:16
URL: http://www.eldochkeramik.wordpress.com
Postat av: STYLEMIND

Hej!Ja det var ganska obehagligt men lite roligt. Fan 3de gången jag drömmer om att föda barn nu... åååååå har skräck för det. är nog därför. KRAM

2009-12-04 @ 10:40:21
URL: http://stylemind.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0