Hemmagjord tofu


Häromdagen provade jag att göra egen tofu. Det var inte alls särskilt svårt och blev jättebra!

Man behöver:
Torkade sojabönor (finns på hemköp), äppelcidervinäger, vatten, stor gryta, träslev med rak "udd", silduk (jag hittade på Åhlens), sil/durkslag, skålar

Så här gör man:

1. Lägg 3 dl torkade sojabönor i blöt i 10 timmar. (Om du inte vill göra tofun efter 10 timmar går det bra att ställa in bönor med vatten i kylen tills du har tid.)

2. Häll bort vattnet och mixa bönorna (okokta) till en krämig smet. Med stavmixer behövs det ungefär 2dl vatten för att få bra konsistens.

3. Koka upp 2 liter vatten i en stor gryta. Min rymmer 5 liter och var lagom stor.

4. Häll i bönsmeten i vattnet och när det kokar igen ta av grytan från plattan.
Låt stå i 5 minuter och koka sedan upp igen.

5. Häll blandningen genom en silduk och pressa ut all vätska. Detta blir finfin sojamjölk som går att använda till allt man vill ha mjölk till. Den blir nog godare om den sötas och saltas lite. Kanske kan man blanda den med sesammjölk och få den kalciumhaltig också.
Massan som blir kvar är också idé att spara. Jag gjorde goda biffar på den, med fetaost och rödlök i. Den höll inte ihop tillräckligt bra av sig själv för att stekas, men med lite fiberhusk (som finns i varje glutenfritt hem) i så gick det bra. Tror också att en kan vara perfekt ingrediens i bröd.

6. Koka upp den nygjorda sojamjölken och låt sjuda i 5 minuter. Rör om med träslev så att det inte bränns eller kokar över.

7. Gör en ystningslösning genom att blanda 3 dl varmt vatten med 2,5 msk äppelcidervinäger. (Det ska tydligen gå bra med citronsaft också).

8. Rör om i mjölken ca 5 varv åt ena hållet, stoppa virveln och häll i en tredjedel av ystningsvätskan.
Rör om åt andra hållet och häll i nästa tredjedel.
Låt stå i några minuter och häll sedan i den sista tredjedelen där mjölken ännu inte delat sig och blivit klumpar. Låt stå i ytterligare några minuter.

9. Fiska upp den slemmiga tofun ur vasslan som blir kvar, med en hålslev och lägg i silduken.
Placera silduken i en sil ovanpå en skål och låt den rinna av i fem minuter.

10. Vik ihop silduken runt tofun och lägg en liten tallrik som får plats i silen, över.
Lägg en tyngd på tallriken, t.ex. en större skål med vatten.

Ju längre tid tofun ligger i press, desto fastare blir den. Jag gillar fast tofu så min stod i press i flera timmar i kylskåpet.
Resultatet blev ganska fast, men aningen krämigare än t.ex. kung markattas tofu man kan köpa i affären.

Förvara tofun täckt av vatten i en burk i kylskåpet. Den håller sig i alla fall en vecka, men man kan behöva byta vatten då och då.

Så här blev min tofu.


Det här var en suddig bild, men här ligger den i alla fall bland squash och tomater:



Den var riktigt god när den stektes i kryddor. Både jag och Simon tyckte att detta var ett grymt projekt.
Dessutom blev kostnaden max 10 kr mot affärens 25-30kr.
Jag längtar redan efter att göra nästa omgång!


Testa att googla på: Gör egen tofu, så kommer det upp recept.
På den här bloggen finns bilder på hela händelseförloppet som var jättebra att titta på tycker jag.

Kommentarer
Postat av: Frida

Vad fin, vilket roligt projekt! Jag är inte så van vid tofu men det där skulle jag vilja prova. Jag såg Martha Stewart göra det en gång på tv, presis som du beskriver, förutom att hon hade ett fyrkantigt kärl i ystningsprosessen så att smeten inte skulle fortsätta snurra när man rört färdigt.

2009-09-17 @ 20:02:12
URL: http://www.fridaaberg.com
Postat av: Lina

Fyrkantigt kärl är nog inte så dumt faktiskt...

med lite kryddning är tofu underbart!

give it a try!

2009-09-19 @ 17:54:52
Postat av: Frida

Jag har ju i alla fall vant mig vid sojakorv, de måste ju vara släkt lite granna i smak och konsistens eller?

2009-09-21 @ 01:26:25
URL: http://www.fridaaberg.com
Postat av: Lina

Nja, det kan variera. Framför allt finns det många olika sorters sojakorvar. De enda jag äter nu är quorn-korvar för de innehåller inte gluten. Men innan gillade jag Nutanas på burk. Men det finns ju andra sorter som liknar kött lite mer om man vill ha det.

Naturell tofu är ganska smaklöst och mjukare i konsistensen än korvar. Det finns helmjuk asiatisk eller fastare. Kan ju vara gott med marinerad eller kanske rökt tofu, men jag brukar köpa (och numera göra!) naturell och krydda själv.

2009-09-21 @ 12:20:17

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0